Mitä Helsinki kertoo minulle?

Muutin Helsinkiin 2006 keväällä. Ajoin veljeni kanssa muuttokuormaa Vihannista samana iltana kuin Lordi voitti euroviisut. Suurimman osan matkasta kuunneltiin autossa Nirvanaa ja Leevi and the Leavingsia ja hoilattiin mukana. Jossain vaiheessa ääni käheni ja laitoimme radion päälle. Juuri silloin oli meneillään Euroviisujen pisteiden lasku ja olimme ällikällä löytyjä, kun Suomi oli ylivoimaisessa johdossa. ”Onko tämä joku radiopila?” – Käänsimme saman tien huoltoasemalle etsimään televisiota asian tarkistamiseksi.

Saapuessani Helsinkiin olin asunut 3 vuotta Rovaniemellä, vuoden Montrealissa ja matkustellut ja tehnyt pätkätöitä ympäri maailmaa viimeiset kaksi vuotta. Riippuen siitä, vertasinko Helsinkiä maaseudulla vietettyyn lapsuuteen ja nuoruuteen vai matkojeni eksoottisiin suurkaupunkeihin – pääkaupunkimme oli yhtä aikaa iso ja pieni, outo ja tuttu. En ollut käynyt Helsingissä kuin pari kertaa eläessäni ja alkuun pääsemisessä kesti aikansa. Tuttuja ei ollut montaa ja kaikki piti aloittaa alusta. Toisinaan se oli työlästä ja turhauttavan hidasta, mutta pidin jatkuvasta uuden löytämisen tunteesta. Olen luonteeltani utelias ja olen aina halunnut kurkistaa seuraavan kulman taakse – Mitäs täältä löytyy? Vanhan keskustan kauniit rakennukset kuiskivat historiaa ja uusi arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu vakuuttivat raikkaudella ja toimivuudella.

Tutustuin Helsinkiin vähitellen ja ajan kuluessa enenevässä määrin myös huomaamattani. Tein töitä huoltoputkimiehenä 5 vuotta ja joka päivä ajoin kahdesta kolmeen osoitteeseen, missä en ollut koskaan käynyt. Nykyään, kun kävelen melkein missä päin kaupunkia tahansa, on näkypiirissä aina talo missä olen käynyt korjaamassa tai asentamassa jotain.

En ollut ajatellutkaan turistiopastoimiston perustamista ennen kevättä 2015. Olin tuolloin valmistumassa ammattikorkeakoulusta, jota olin käynyt viimeiset 4 vuotta työn ohella. Olin kyllästynyt silloiseen duuniini ja lisäksi taloyhtiöömme oli tulossa putkiremontti. Jouduin kolmeksi kuukaudeksi evakkoon asunnostani ja päädyin viettämään tuon ajan Etelä-Amerikassa matkustellen.

Argentiinassa, Chilessä, Boliviassa ja Perussa ei kukaan ollut koskaan kohdannut suomalaista ja jouduinkin kerta toisensa jälkeen selvittämään, millaista pohjoisen perukoilla oikeasti on. Yleensä ainut tieto oli, että täällä on koko ajan pimeää ja meidän koulut ovat maailman parhaita. Suomen lähettiläänä toimiessa tajusin, että maamme on todella erilainen verrattuna suurimpaan osaan muuta maailma. Kolmen kuukauden matkailun aikana käytin runsaasti paikallisia opaspalveluita, joiden huomasin tekevän uusin ympäristöihin saapumisesta huomattavasti helpompaa ja hauskempaa. Mielessä alkoi pyöriä ajatus, että miten turisteja palvellaan Suomessa? Googletin aihetta ja huomasin, että muun muassa maailmalla suosittuja tippipohjaisia kävelykierroksia tekee vain yksi toimija Helsingissä. Esimerkiksi Cuscossa toimijoita oli kymmeniä, joista osa hyviä ja osa todella huonoja. Käytyäni parilla huonolla kierroksella totesin, että minäkin pystyisin parempaan ja päätin kokeilla turistiopastusta, kun saapuisin Suomeen. Osaamisvalttinani oli reissuissa opittu espanjan kielen taito.

Palasin Suomeen toukokuussa ja uusi työsuhteeni oli alkamassa elokuussa. Minulla oli ensimmäinen vapaa kesä vuosikausiin ja mahdollisuus kokeilla jotain uutta. Otin yhteyttä helsinkiläiseen opasfirmaan ja hain heille töihin. En päässyt.

Iloinen kesä turismin parissa näytti tyssäävän ennen kuin se alkoikaan. En halunnut luovuttaa. Päätin kokeilla tippipohjaisen Free Walking Tourin vetämistä ihan itsenäisesti ilman välikäsiä. Ensiksi tarvitsin kuitenkin logon, tuntomerkin, jonka perusteella asiakkaat löytäisivät minut. Eräänä iltapäivänä mietin esitteen sisältöä ja hahmottelin sitä sohvapöydällä piirustuslehtiöön. Olin aiemminkin käyttänyt itsestäni tuntomerkkinä kirkkaan vihreää lippistä jota tykkäsin pitää. Voisiko se toimia? Piirsin lippiksen paperiin, sitten lippikselle jalat ja silmän. Hitto! – siinähän on logo. Green Cap Tours oli syntynyt. Painatin nopeasti 1000 esitettä, jotka jaoin kaikkiin Helsingin majoitusliikkeisiin. Esitteessä luki kävelykierroksen aloituspiste ja aika ja tuntomerkit oppaan löytämiseksi. Mietin pitkään löytäisivätkö asiakkaat minua kuitenkaan Senaatintorilta.

Green Cap Toursin ensimmäinen, kesän 2015 flaieri

Ensimmäinen kesä menikin varsin kokeiluluonteisesti, ensimmäiset kierrokset olivat todella huonoja ja asiakkaita oli vähän. Kuitenkin seuraava kierros meni aina edellistä paremmin. Elokuun lopussa, kun aloitin uuden päivätyön, olin jo harjaantunut opastukseen ja asiakkaiden palaute oli erittäin rohkaisevaa. Kesän päätteeksi päätin kuitenkin laitta opastuksen telakalle ja keskittyä uuteen muihin juttuihin.

Talven myötä, ajatus opastuksen jatkamisesta seuraavana kesänä alkoi kummitella mielessä. Päätin, että jos saan muita tekijöitä mukaan, niin sitten jatkan hommaa. Tämä toteutui ja Green Cap Tours -niminen yritys perustettiin tammikuussa 2016. Uutena yrityksenä tunnettavuutemme oli vaatimatonta ja asiakasmäärissä toivomisen varaa, joten olimme jokaisesta tilauksesta enemmän kuin innoissamme. Asiakasmäärät kasvoivat onneksi koko kesän, joten syksyn lähestyessä ja turistien kaikotessa päätimme luoda ympärivuotisia tuotteita myös suomalaisille. Ensimmäiseksi lanseerattiin Sisällissota Helsingissä 1918 kävelykierros, jota Mikael Penttilä oli kehitellyt jo jonkin aikaa. Myöhemmin se hyväksyttiin myös osaksi virallista Suomi100 –ohjelmaa.

 

Kesällä 2016 olin vahingossa eksynyt pyöräilemään Lapinlahden entisen mielisairaalan alueelle ja innostuin tästä uudesta ja kehittyvästä kaupunkikulttuurin keitaasta. Otin yhteyttä sairaalan toimijoihin ja heidän tukensa avulla kehitin syksyllä Mielen huoneet, englanniksi Mental Walk –opastetun kävelykierroksen.
Yrityksemme alkuperäinen idea oli tuottaa palveluita Helsinkiin tuleville ulkomaalaisille turisteille, mutta viime talvena myös suomenkieliset kierrokset osoittautuivat erittäin suosituiksi. Tämä ei tietenkään ollut sattumaa, sillä historialliset kierroksemme ovat erittäin viihdyttäviä ja ammattitaitoisesti koostettuja. Yrityksemme Suomen historian osaaminen on itse asiassa varmasti toimialamme parasta. Henkilökuntaammehan kuuluu useampi filosofian maisteri ja yksi tohtoria. Lisää historia-aiheisia väitöskirjoja on myös valmisteilla. Vahvan tietotason ansiosta voimme käsitellä kierroksillamme vaativiakin aiheita – kuten sisällissotaa – neutraalin ja tutkitun tiedon kautta, vapaana asenteellisesta värityksestä ja oletuksista.

Haluamme jatkossakin jakaa tarinoita ja tietoa Helsingistä – tämä on erittäin kiinnostava kaupunki, josta jutut eivät heti lopu kesken. Kehitämme opaspalveluitamme jatkuvasti ja haluamme vastata yleisön tiedonnälkään parhaalla mahdollisella tavalla. Kerro siis meille, mistä Helsinkiin liittyvistä aiheista sinä haluaisit tietää lisää? Laita ideasi sähköpostilla osoitteeseen sales@greencaptours.com. Arvomme kaikkien osallistuneiden kesken kierroslahjakortteja vuodelle 2018.

Palvellaksemme paremmin kotimaista yleisöämme olemme nyt avanneet tämän kokonaan suomenkielisen sivuston helsinkiopastus.com, josta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon Helsingin parhaista opaspalveluista. Nähdään kierroksella!

Jouko Väärälä
Green Cap Toursin perustaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *